Barnevernsrett
Barnevernet kan bli involvert etter bekymringsmeldinger. Det er etablert et system i Norge der ulike instanser er forpliktet til å melde fra hvis det foreligger opplysninger som tilsier at det kan være grunnlag for å anta at det er vesentlige mangler ved omsorgen i hjemmet. Politi, helsestasjon, skole eller barnehage har plikt til å melde ifra dersom de har mistanke om at barnet kan ha dårlig omsorg. Det er ikke nødvendigvis slik at de forhold det er meldt om viser seg å gi grunn til bekymring etter nærmere undersøkelser.
Vi bistår barn og foreldre i saker hvor det offentlige har igangsatt undersøkelsessak etter å ha mottatt bekymringsmelding, eller hvor kommunen ønsker å sette inn hjelpetiltak i familien.
Vi har bred kompetanse med tanke på de kulturelle forskjellene og utfordringer/misforståelser som ofte kan oppstå i dialog med barnevernstjenesten eller andre offentlige instanser. Vi vil derfor bestrebe med å gi deg en grundig innføring og redegjørelse for barnevernssystemet, slik at du er godt forberedt i møter med disse instansene.
Vårt kontor har bred kompetanse i saker hvor barnevernstjenesten har bestemt seg for å overta
omsorgen for et barn, enten ved akuttplassering eller ved omsorgsovertakelse. Dette i form av advokatrepresentasjon i Fylkesnemnda, i tingretten eller i lagmannsretten.
Du vil ha krav på fri rettshjelp i alle saker hvor barnevernstjenesten
treffer vedtak om akuttplassering eller omsorgsovertakelse.